De invloed van ChatGPT, Bard en AI op de vindbaarheid van je website (2023)

Een Bard. Wist je dat men vroeger deze naam gaf aan lyrische zangers en dichters? Nu wordt deze naam ook gegeven aan een conversatie-AI-chatbot.
‘Bard’ is nu de benaming van een chatbot en naast Bard heb je ook slimme chatbot ‘ChatGPT’. Beide kunnen verrassend uitgebreide antwoorden geven, in gesprekstaal, op vragen die door jou als gebruiker op het internet worden gesteld. Zoals: Kan je mij een gedicht schrijven? En dan zal je een gedicht krijgen. Kan je mij algemene voorwaarden voor mijn website schrijven? En dan…
Deze nieuwe ‘intelligente’ ontwikkelingen in zoekland maken nogal wat website-eigenaren bezorgd, omdat ze vrezen dat hun website ineens sterk zal dalen in de zoekresultaten doordat er veel concurrerende content bij zal komen.
Tegelijk maakt het mensen van de marketingafdeling enthousiast, omdat het een methode is om sneller en makkelijker content te creëren. Om zo beter gevonden te worden met hun website in de zoekresultaten.
Maar is die bezorgdheid en dat enthousiasme terecht?

Ontdek je online marketing strategie op maat, aan de hand van de internetmarketing blauwdruk, voor meer naambekendheid en klanten.
Tools voor de marketingafdeling om nieuwe content te schrijven
In zijn huidige vormen, zullen ChatGPT en andere tools je helpen om content sneller en makkelijker te schrijven. Goed voor mensen met schrijversblok.
Mensen met schrijversblok willen bijvoorbeeld wel een blog op hun website schrijven, maar het lukt hen niet. Ze zitten zonder inspiratie of de woorden komen niet op papier. En dat zou nu verholpen worden. Typ in: schrijf mij een blog over Tulpen Planten, en dan zou je een blog krijgen net daarover, die geschreven is door artificiële intelligentie.
Hoe werken deze nieuwe zoeksystemen
Vóór ChatGPT had je Siri, Alexa en Google Assistant. Daar stelde je een vraag, en je kreeg het antwoord op basis van een database. Als je Alexa vraagt hoeveel 4 + 1 is, dan krijg je 5. Als je aan Siri het dichtstbijzijnde restaurant vraagt, krijg je ook net dat. Maar als je zou vragen aan een of beide om een blogpost volledig zelf uit te typen vanaf nul of een gedicht of lied te schrijven, dan zou dat niet lukken. Wel dus met deze nieuwste evolutie. ChatGPT verzamelt niet alleen data, het kan ook de data ontleden en je een veel gecompliceerder antwoord geven.
De kwaliteit van de content
Zal de content die je krijgt perfect geschreven zijn? Niet helemaal. Het zal wel een goede start geven. Omdat tegelijk steeds wel de menselijke touch nodig blijft. Om grammaticale foutjes eruit te halen. Of gewoon om de inhoud inhoudelijk beter te maken. Creatief zijn en nieuwe invalshoeken vinden blijft belangrijk.
Overspoeling van de markt
De vrees is tegelijk dat er door deze makkelijke tools een massa aan nieuwe content het internet zal overspoelen, waardoor je website ineens veel concurrentie krijgt en zal dalen in de zoekresultaten. (lees: op pagina 2 of verder komen te staan)
Gelukkig is gevonden worden meer dan dat.
Schrijft AI een betere blog dan jij
Zeg nu zelf, wat lees jij het liefste? Een kwaliteitsvol persoonlijk verhaal? De menselijke ervaring en expertise van de creator? Of nieuwe inhoud die artificieel gegenereerd is op basis van geïndexeerde oude inhoud?
Als je ervoor kiest om het vertrouwen bij je bezoeker/lezer te verhogen door persoonlijke expertise, waarde en ervaring te tonen, dan is het net daarmee dat je een stevige reputatie en positie in de zoekresultaten krijgt.
Doordat een lezer meer vertrouwen krijgt, zal hij bepaalde handelingen uitvoeren die hij elders niet doet (langer op de site blijven, verder klikken, doorlezen, contact opnemen…) , en dat wordt opgepikt. En zo o.a. krijgt jouw content zijn plaats toegewezen in de zoekresultaten.
Er zijn ook nog andere factoren die meespelen. Naast een goede basis optimalisatie (SEO) heb je:
- de mate waarin je algehele website aangroeit met goede content
- de mate waarin je concurrent ook keigoede blogs schrijft over hetzelfde onderwerp
- de mate waarin mensen met jou en jouw merk interactie aangaan op sociale media
- de mate waarin jouw content gedeeld wordt
- de mate waarin mensen succesvol doorstromen doorheen je marketingfunnel
- enz.
Zullen de gewone dagelijkse Google zoekopdrachten hierdoor dan verdwijnen?
De gewone dagelijkse zoekopdrachten verdwijnen allicht niet. Dat deden ze ook niet met de komst van Siri en Alexa. In tegendeel, Google Search stuurt elk jaar meer verkeer naar websites.
Hoe blijven we met onze website hoog ranken in de zoekresultaten in deze veranderende wereld?
Blijf kwaliteitsvolle content zelf creëren. Gebruik desnoods de aanzet van AI, maar ga er verder helemaal zelf voor. De AI zoekrobot geeft je wel jouw ‘zelf geschreven’ stuk door nieuwe inhoud te genereren op basis van geïndexeerde oude inhoud. Tegelijk heeft het niet de uniekheid en de verfrissende invalshoek die mensen kunnen vormen en waar andere mensen eigenlijk naar op zoek zijn.
Het is juist deze vernieuwde blik, de unieke kijk op dingen, dat mensen doet linken naar je content, je website of social post doet delen met hun vrienden of contact doet opnemen.
Zit er niet mee in. De massa nieuwe content die zal ‘geschreven’ worden door middel van deze nieuwe tools zal pagina 2 tot pagina’s in het oneindige wel vullen.
Blijf voor jezelf focussen op lang termijn strategie.