uitstellen

Een pijnlijk confituur-moment

Mensen die me goed kennen weten dat ik het soms wel eens moeilijk heb met nieuwe potjes confituur. Meestal krijg ik ze niet open op het moment dat ik het wil. 😉 Daar sta ik dan… te wringen en te ### omdat m’n boterham klaar ligt en dat potteke geraakt niet open.  Heb jij ook al eens zo een moment gehad?  Bij mij gebeurde dat (opnieuw) drie dagen geleden.  Er zijn twee dingen die je in zo een geval kunt doen en ik koos natuurlijk voor optie twee: de verkeerde.  Lees gerust mee wat ik deed:

Het confituur moment

Op zo een moment kan je verschillende richtingen uit, geloof me. Laat je fantasie maar werken! Drie dagen terug stond ik ook even te staren naar dat potje in mijn handen na een ganse historie en ik dacht aan het advies dat ik eerder al een paar keer gekregen had: “Koop jezelf een makkelijke potjes-opener!” Want toen dacht ik: “Ja, dat doe ik!” En deze morgen dacht ik: “Had ik dat maar gedaan.”

Uitstellen

Net als bij huis-tuin-keuken perikelen komt er op zakelijk vlak ook soms eens een goed idee of een goed advies langs dat ons vooruit wil helpen. Maar als we niet snel handelen dan passeert die goede intentie als sneeuw voor de zon omdat mensen nu eenmaal meester zijn het in het maken van excuses.

We hebben geen tijd, geen zin, geen kennis, geen talent, we zijn te oud, te jong, te dun, te dik, of ‘t zit in de familie…

Mocht ik de vorige keer gehandeld hebben naar het idee om een potjes-opener in mijn winkelkarretje te leggen, dan had ik eergisteren al een lekkere boterham met confituur gehad. In plaats daarvan heb ik gedacht: “Och, de volgende keer zal het wel lukken zo…” 😉

uitstellen

Dit is wat je kunt doen als je een gelijkaardig confituur-moment hebt:

De 5 seconden

Mel Robbins illustreert het heel erg mooi in deze korte video.  Hoe je telkens slechts 5 seconden hebt om uit een dergelijke benarde confituur-situatie te geraken.  Net zoals in de film, waar je x-aantal minuten hebt vooraleer het instructiefilmpje zichzelf opblaast, gebruikt je eigen brein ook een vernuftig vernietigingssysteem…

Kijk even mee:

Telkens je dus bijvoorbeeld denkt:

 1. Ik zou vandaag die email moeten uitsturen met de nieuwe herfstcollectie.
 2. Die persoon aan de andere kant van de zaal ziet er interessant uit en ik wil mezelf voorstellen.
 3. Ik wil vandaag nog 23 nieuwe mensen contacteren uit mijn lijst waaraan ik mijn service voorstel.
 4. Die collega ondernemer wil ik benaderen en meer info vragen over dat samenwerkingsvoorstel.
 5. Ik wil graag 5 nieuwe social media posts opmaken vandaag en inplannen voor de rest van de maand.
 6. Mijn nieuwe website moet worden gebouwd en ik wil twee kandidaten uitnodigen deze week.
 7. Ik zou die website checklist kunnen downloaden om nieuwe klanten aan te trekken.
 8. Enzovoort.

 

Telkens het onrechtmatig je goede impulsen vernietigt, zoals in:

 • ik ga te opdringerig overkomen als ik nu met deze persoon ga praten;
 • mensen gaan ons uitlachen als we gaan starten op social media;
 • ik ga een mal figuur slaan als ik dat businessvoorstel doe;
 • het zal me teveel tijd kosten om deze informatie door te nemen;
 • enzovoort;

kan je dus de raad van Mel Robbins en haar 5 seconden regel in praktijk zetten.  Hoe je van een pijnlijk confituur-moment omschakelt naar succesvolle actie en je je eigen brein te slim af bent.

 

Ik ben alvast naar de winkel gegaan om de juiste potjes-opener te halen. 😉 Wat ga jij doen bij je volgend confituur-moment?

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *