Doe deze simpele praktische oefening om je website te optimaliseren (2024)

Wil je graag je website optimaliseren en productiever krijgen maar weet je niet meer waar begonnen?

Ik laat je zien hoe je je website al iets productiever kan maken door te turen naar je website, net zoals Clint Eastwood dat deed, toen hij tegenover zijn tegenstander stond in die bekende westernfilm. 

1. Heeft je website te weinig conversie? Voeg dan eerst een CTA toe.

We zitten nu eenmaal in het digitale tijdperk. Er is de concurrentie, er zijn de klantverwachtingen, alle technologische ontwikkelingen en nog veel meer.

Bezoekers trekken naar je site, daar ben je waarschijnlijk al mee bezig.

Bezoekers omzetten in betalende klanten, kan dat nog een duwtje gebruiken?

Een van de manieren om jouw website te optimaliseren en je websitebezoeker aan te zetten tot actie is door het toevoegen van een effectieve call to action (CTA). Een CTA is een knop, afbeelding, tekst of ander element op je website dat je bezoekers aanspoort om een actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: contact opnemen, een offerte aanvragen, een product kopen, een nieuwsbrief abonneren, etc…

Een goede CTA is kort, duidelijk en gericht op het doel dat je wilt bereiken. Je wilt niet dat je webpagina of blog een doodlopende straat is.  Met een goede CTA toon je duidelijk de weg naar de volgende stap.

2. Hoe maak je je CTA opvallend en onweerstaanbaar voor je bezoekers? Doe de test.

Een CTA moet goed zichtbaar zijn, zodat je bezoeker er niet overheen kijkt. Een goede manier om dat te testen is door de Clint Eastwood test uit te voeren om je website te optimaliseren.

Het is een eenvoudige oefening die je kan helpen om te zien of je CTA voldoende aandacht trekt.  Het is uiteraard niet sluitend en effectief digitaal testen over een voldoende lange periode met verschillende versies (kleur, grootte, plaatsing, etc.) is aangewezen.

  1. open je website op je computer of smartphone
  2. knijp je ogen samen tot spleetjes en kijk door je wimpers zoals Clint Eastwood keek naar zijn tegenstander in die westernfilm
  3. kijk op die manier naar je website en let op wat er opvalt
  4. Zie je meteen welk element eruit springt en wat aandacht vraagt? Of zie je vooral een wirwar van afbeeldingen en kleuren en een vage vlek met veel tekst?

3. Wat als er jou (of een testpersoon) niks opvalt tijdens deze oefening?

Als je CTA niet duidelijk zichtbaar is als je je ogen samenknijpt, dan heb je waarschijnlijk een probleem. Je website bezoekers zullen dan ook moeite hebben om te weten wat ze moeten doen op je website. Ze zullen misschien vroegtijdig afhaken of verder zoeken naar een andere aanbieder. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het gaat erom dat je de rode loper uitrolt voor je bezoekers en dat je ze meteen duidelijk laat zien wat de eerstvolgende stap is die ze moeten nemen.

4. Tips voor meer opvallende CTA’s

Hoe maak je dan een CTA die wel opvalt en ook beter werkt? Hier zijn een paar tips:

•  Gebruik een contrasterende kleur voor je CTA. Kies een kleur die afsteekt tegen de achtergrond van je website en die past bij je huisstijl. Bijvoorbeeld: als je website vooral blauw en wit is, kun je een oranje of gele CTA gebruiken.

•  Gebruik een duidelijke en actieve tekst voor je CTA. Vermijd vage of passieve woorden zoals ‘meer informatie’, ‘verder lezen’ of ‘hier klikken’. Gebruik liever woorden die aangeven wat de bezoeker krijgt of bereikt als hij klikt. Bijvoorbeeld: ‘bekijk hier de vergelijkingsvideo’, ‘Vraag hier uw gratis offerte aan’ of ‘Start vandaag nog met uw gratis proefperiode’.

•  Plaats je CTA op een strategische plek op je website. Zorg ervoor dat je CTA goed zichtbaar is en niet verstopt zit onderaan de pagina of tussen andere elementen. Plaats je CTA bij voorkeur boven de vouw, dat wil zeggen in het gedeelte van de pagina dat meteen zichtbaar is op de pc of smartphone zonder te scrollen. Je kunt natuurlijk ook meerdere CTA’s gebruiken op verschillende plekken op je website, zolang ze niet met elkaar concurreren of verwarren.

5. Je website optimaliseren met een effectieve call to action? Vergelijk deze twee voorbeelden.

Om je een idee te geven van hoe een goede CTA eruit kan zien, heb ik hier twee voorbeelden voor je gemaakt met behulp van een AI-afbeelding-maker.

*ogentest 1

*ogentest 2

Het eerste voorbeeld is een vage website waar de CTA niet opvalt. (lees: er is er geen) Het tweede voorbeeld is een website met twee duidelijker CTA’s. Merk je het verschil?

6. Hoe kun je je website optimaliseren zonder hem helemaal opnieuw te laten bouwen?

Ontdek de simpele en effectieve methode die je veel tijd en geld bespaart.

Goede en strategisch geplaatste CTA’s op maat van jouw aanbod kunnen een zeer groot verschil maken voor de productiviteit van je website.

Om er achter te komen wat de meest geschikte CTA’s voor je website zijn, en waar je die het beste plaatst, is een frisse blik van een (professionele) buitenstaander ideaal om je website objectief te beoordelen.

Want het betekent dus NIET dat je meteen een hele nieuwe website moet laten bouwen!

Vaak zijn er al veel verbeteringen mogelijk met een kleine aanpassing, die je bovendien zelf ook kan uitvoeren.

Krijg het vertrouwen van je potentiële klant

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.