Tips en Tricks voor klantreis mapping (2023)

Hoe je de klantenervaring van 'Jef' in kaart brengt...

Klantreis mapping is een belangrijk proces voor bedrijven die hun klanten beter willen begrijpen en de ervaring van hun klanten willen verbeteren. Het gaat om het in kaart brengen van de reis die een klant aflegt vanaf het moment dat ze zich bewust worden van jouw product of dienst tot aan de aankoop en het gebruik ervan. Ik deel hier met jou een aantal tips om je te helpen bij het maken van een effectieve klantreis map.

Tip 1: Identificeer de touchpoints

Het is belangrijk om de momenten te identificeren waarop de klant in contact komt met je product of dienst en je onderneming. Dit kunnen bijvoorbeeld advertenties, sociale media, klantenservice, de website of de fysieke winkel zijn. Door deze touchpoints in kaart te brengen, kun je beter begrijpen waar mensen afhaken of waar ze verder gaan.

Tip 2: Analyseer de klantbehoeften

Om een effectieve klantreis map te maken, moet je begrijpen wat de behoeften van de klant zijn op elk van die touchpoints. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld klantenpersona op te stellen om een beter beeld te krijgen van de behoeften van jouw ideale klant.

Tip 3: Maak de klantreis visueel

Een effectieve klantreis map is visueel en gemakkelijk te begrijpen. Je kan hier gerust gebruik maken van grafieken of andere visuals om de reis van de klant in kaart te brengen. Ik gebruik graag met mijn klanten mijn eigen ontwikkelde overzichtsplan dat meteen en visueel een goed zicht geeft op:

 • de bezoekerskanalen
 • de website optimalisatie mogelijkheden
 • interessante leadgenerators
 • hoe de leads kunnen worden opgevolgd
 • en de verschillende verkoopkanalen

Zorg ervoor dat de visuele map gemakkelijk te begrijpen is voor iedereen in je bedrijf.

Tip 4: Ga in gesprek met de klant

Om een beter beeld te krijgen van de ervaring van je klant, is het belangrijk om met ze in gesprek te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van interviews of enquêtes. Laat de klant hun ervaringen en feedback delen zodat je jouw klantreis map kunt verbeteren.

Tip 5: Blijf jouw klantreis map updaten

Een klantreis map is nooit af. Het is belangrijk om de map regelmatig te updaten en aan te passen op basis van nieuwe inzichten. Houd ook rekening met veranderingen in het gedrag van de klant of veranderingen in de markt.

 • Trick 1: Gebruik automation tools
  Om het proces van klantreis mapping te vereenvoudigen, kun je gebruik maken van automation tools. Er zijn verschillende tools beschikbaar die het proces van het verzamelen en analyseren van klantgegevens automatiseren, waardoor je meer tijd hebt om je te concentreren op het verbeteren van de klantreis.
 • Trick 2: Werk samen met andere afdelingen
  Een klantreis map raakt verschillende afdelingen binnen je bedrijf. Door samen te werken met andere afdelingen, zoals marketing, klantenservice en productontwikkeling, kun je een beter beeld krijgen van de klantreis en deze verbeteren.
 • Trick 3: Experimenteer, test en stuur bij
  Om erachter te komen wat het beste werkt voor je klanten, is het belangrijk om te experimenteren en testen. Test verschillende touchpoints en kijk wat voor jouw ideale klant het beste werkt. Zo kun je de klantreis map steeds verder verbeteren. Wees niet bang om te veranderen, te schrappen wat niet past of je eerder ingeslagen koers te wijzigen.

Conclusie

Door de touchpoints te identificeren, de klantbehoeften te analyseren en de klantreis visueel te maken, kun je een beter beeld krijgen van de klantreis. Een effectieve klantreis map helpt je de ervaring van klanten verbeteren en je bedrijf te laten groeien dankzij het internet.

Ga met mij aan de slag om de klantreis map van je onderneming uit te tekenen en te verbeteren en je klanten beter te begrijpen zodat je groeit met je bedrijf dankzij het internet.

Ontdek je online marketing strategie op maat, aan de hand van de internetmarketing blauwdruk, voor meer naambekendheid en klanten.