Een blik op gamification en beleving

Sinds kort leer ik een nieuwe taal (of twee) via Duolingo. Jeuj! Verrassend genoeg is het nu al een dagelijkse gewoonte geworden. Ik vind het leuk, ook omdat ik badges en hartjes en van alles verdien waar ik mij verder geen vragen bij stel. 😉 Zolang ik maar nieuwe woordjes bijleer al spelenderwijs. Ik vind het boeiend om te merken hoe ik dit zonder moeite kan volhouden, als ik terugdenk aan mijn dikke saaie grammatica boeken van weleer.

Maar waarom werkt dit zo goed?

Welkom in de wereld van gamification en beleving. Twee bedrijfsstrategieën die je kunnen helpen om nieuwe klanten aan te trekken en ook te binden.

Wat is het verschil?

Gamification draait om gedrag. Je moedigt actie aan door middel van spelelementen: denk aan uitdagingen, beloningen, badges of een scorebord.

Beleving raakt eerder aan gevoel. Je dompelt je klant onder in een ervaring, via sfeer, geluid, geur, verhalen, of tastbare rituelen. De klantreis. Denk aan geurmarketing in een winkel, of een inspirerende ontvangstruimte bij een coach.

Beide werken op hun eigen manier. De vraag is niet: “wélke is beter?” maar: “welke past bij jouw stijl en klanten?

Nadenken over verbinden

Ik wil je liever geen kant-en-klare oplossingen voorschotelen. Ik wil je wel uitnodigen om na te denken over: hoe werkt mijn zaak eigenlijk? Wat drijft mijn klanten? En hoe kan ik mensen op een authentieke manier aantrekken, raken en activeren? Hoe kan ik mijn klanten laten praten over mijn bedrijf, en het ambassadeurschap stimuleren?

Marketing gaat niet alleen over wat je aanbiedt. Het gaat zeker ook over hoe je verbinding maakt.

Praktische toepassingen voor kleine ondernemingen

Je hebt geen app of VR-bril nodig om met deze dingen aan de slag te gaan.

In retail:

Qua beleving: gebruikt men hier bijvoorbeeld geurmarketing (vb. koffie of gebakgeur of een verdubbeling van de bloemengeur) en belevingshoekjes (denk aan shop-the-look hoekjes of touchscreen toevoegingen) Voor praktische toepassing van geurmarketing bestaan er handige toestellen die je in de hoek van je winkel plaatst en in het stopcontact steekt.

Ik denk nu ook spontaan aan de sfeer als je de winkel van Dominique Persoone in Brugge binnenwandelt. https://www.thechocolateline.be/

Naast onze focus op duurzaamheid willen we dat elke praline een beleving is.

Internationaal zijn er ook voorbeelden van een virtuele skihut ter plaatse of een chocolade themakamer.

Het gaat over de generatie Z benadering van ervaringsgerichte retail. Dat betekent het creëren van een omgeving waar mensen beloont worden voor hun tijd. Winkelen is een bonus. voguebusiness.com

Qua gamification: kan je een instructiebord/touchscreen aan het begin van je winkel plaatsen: “Vindt u dit? Dan krijgt u dat!” Een kleine winkelzoektocht met korting als beloning.

Denk daarbij ook bijvoorbeeld aan de straffe omnichannel-strategie van Schoenen Torfs: https://www.samsung.com/be/evolve/infrastructure/omnichannel-strategie-torfs/

Stel je hebt een boetiek of een bloemenwinkel. Je hangt op drie plaatsen in je winkel een klein bordje met een weetje of inspirerende quote. Klanten die ze alle drie vinden en aan de kassa een codewoord zeggen, krijgen een kleine verrassing: een proefstaaltje, een kortingskaartje, of gewoon een glimlach en een compliment.

Wat wil je bekomen:

  • Het nodigt klanten uit om aandachtig rond te kijken.
  • Het maakt van een gewoon winkelbezoek iets interactiefs.
  • Je zet geen ingewikkeld systeem op — gewoon pen, papier, en een leuk idee.
  • En je hoeft het niet áltijd te doen, het kan gerust gedurende één dag of één week tijdens het jaar.

Kost weinig, blijft hangen.

In de bouwsector:

In de bouw denk ik spontaan aan materialenstaaltjes met uitleg over duurzaamheid en textuur. Aan een pop-up container met belevings-element of aan een kijkwoning-container. Qua gamification voor klanten is er de doe-factor met bijvoorbeeld na elke projectfase een visuele update en een stempel.

In zakelijk dienstverlening zoals coaching of consultancy:

Hier denk ik vooral aan visuele props voor de beleving, zoals een kleine attentie, een scorekaart, of een handige (fysieke) tool. Qua gamification zien we (vooral online ook) de populariteit van de online quiz of de ‘challenge’, bv. “5 dagen zonder uitstelgedrag” waarbij klanten hun voortgang kunnen afvinken. En ook het spelelement in een online video leertraject, waarbij je enkel de volgende video te zien krijgt als je de vorige hebt afgerond.

Gamification werkt ook intern: motiveer je team

Gamification is niet alleen iets voor klanten. Ook je medewerkers kun je ermee motiveren, instrueren en betrekken. Denk aan een onboardingsproces waarbij medewerkers punten verzamelen voor het afronden van modules en instructiefilmjes. Ideaal om een nieuwe medewerker sneller op te leiden. bv een QR code aan een toestel hangen, waaraan een instructiefilmpje verbonden is. Of een maandelijkse teamuitdaging met kleine beloningen voor samenwerking of innovatie. Of een te winnen reis en andere voordelen bij een targetgerichte sales job.

Zelfs eenvoudige tools, zoals een scorebord met bereikte doelen of een complimentenmuur, kunnen al effect hebben. Je maakt werk leuker en betekenisvoller. En dat werkt ook in kleine teams – misschien júíst daar.

Wat kies jij voor jouw klanten en medewerkers?

  • Wil je raken en wil je onthouden worden? Kies dan sowieso voor beleving
  • Wil je motiveren en interactief betrekken? Kies dan voor gamification
  • Of maak een slimme combinatie

Laat je niet tegenhouden door het idee dat gamification “te digitaal” of “te ingewikkeld” is, of dat beleving “te vaag” is. Het zit vaak in de kleine dingen.

Kies iets kleins. Begin. Observeer. Speel.

Want (online) marketing mag ook leuk zijn 🙂

Hulp nodig bij het optimaliseren van je bedrijf op het internet? Vraag hier je internetmarketing screening aan.

Misschien heb je hierin interesse

#elkestaptelt